آب سالم زندگی را نجات میدهد
سی و سه درصد از مردم افغانستان به آب آشامیدنی دسترسی ندارند.
دایکندی، أفغانستان، جنوری ۲۰۲۱:” مادرم بیمار است “فریبا کودک ۱۲ ساله از روستای خیرآباد ولسوالی نومیش در ولایت دایکندی أفغانستان میگوید ”من مجبور هستم روز چار یا پنج بار از دریای که چارکیلومتر از خانه ما دور است آب بیاورم.“
نزدیک به ۱۱۰۰ کودک مانند فریبا در این روستا زندگی میکنند؛ آنها از حقوق اولیه خود که شامل آب آشامیدنی نیز میشود محروم اند.
” من وقت کافی برای درس خواندن و بازی کردن با دوستانم نداشتم زیرا مجبور بودم هر روز برای خانواده ام آب بیاورم. “فریبا با اندوه میافزاید: ”بعضی وقت بشکههای آب از دستم به زمین میافتیدند و آب روی زمین میریخت، من مجبور میشدم آن همه راه سخت و دشوار را دوباره بروم و از دریا آب بگیرم.“
منبع آب برای ۲۵۰ خانواده ساکن در روستای خیرآباد چشمه طبیعی است که چار کیلومتر از این روستا فاصله دارد. کودکان باید ۴۰ دقیقه پیاده روی کنند تا به چشمه آب برسند، سپس باید در صف بایستند تا نوبت شان برسد. فریبا میگوید:” آب چشمه بسیار کم بود ما مجبور بودیم ساعتها انتظار بکشیم تا بشکهها را پر کنیم. “
مریم بانوی ۴۵ ساله میگوید:”از این که چشمه آب بسیار دور بود کودکان هنگام انتقال آب در راه بعضی وقت از شدت خستگی به زمین میافتیدند زیرا بشکههای آب آنها سنگین بود.“
مریم افزود: "قبل از پروژه نل آب، سطح بیماری ها بسیار بالا بود و بیشتر زنان و کودکان به دلیل آب آلوده بیمار می شدند. ما بیماریهای بیشتری مانند اسهال را در بین کودکان مشاهده کردیم زیرا خانواده ها امکانات لازم برای جوشاندن آبی که با آن غذا می پزند را نداشتند."
بر بنیاد برنامه نظارت مشترک یونیسف و سازمان بهداشت جهانی (JMP) برای تامین آب و بهداشت، ۳۳ درصد از مردم افغانستان به آب آشامیدنی اولیه دسترسی ندارند (JMP ، 2017).
سپاس از کمک مالی USAID، یونیسف افغانستان، با همکاری وزارت احیا و انکشاف دهات، که یک سیستم آبرسانی را برای کمک به باشندگان روستای خیرآباد ایجاد کرد. از این سیستم آب رسانی ۲۵۰ خانواده استفاده میکنند.
این سیستم آبرسانی به یک چشمه وصل بوده و ۵۰ متر مکعب آب را در یک مخزن آب نگه داشته و از طریق نل به خانوادهها آب را انتقال میدهد. اکنون در این روستا همه خانوادهها به نلهای آب دسترسی دارند.
مریم می گوید: "از زمانی که سیستم آب جدید نصب شد، بیماریهای که زنان و کودکان به آن مصاب میشدند کاهش یافته زیرا همه مردم در خانههای شان نل آب پاک آشامیدنی دارند."
فریبا نه تنها از داشتن آب پاک در روستای خود راحت شده است، بلکه داشتن نل آب به وی فرصت داده است تا وقت برای بازی با دوستانش را پیدا کند.