حقوق بشر در افغانستان: ۱۵ اگست ۲۰۲۱ الی ۱۵ جون ۲۰۲۲
گزارش بخش حقوق بشر دفتر معاونت سازمان ملل در افغانستان (UNAMA HRS) دوره ۱۰ ماهه پس از تسلط طالبان از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ الی ۱۵ جون ۲۰۲۲ را در برمی گیرد. متحویات این گزارش منعکس کننده اولویت های حقوق بشری که توسط بخش حقوق بشر یوناما در ۱۰ ماه گذشته مشخص شده است، بوده و با ماموریت یوناما که اخیراً توسط شورای امنیت سازمان ملل در ۱۷ مارچ ۲۰۲۲ تمدید شده است، مطابقت دارد.
با وجود کاهش کلی و قابل توجه آسیبها علیه افراد ملکی از۱۵ اگست۲۰۲۱، یوناما همچنان تلفات افراد ملکی از اثر حملات هدفمندانه را ثبت کرده است، که اکثرا این حملات را گروه مسلح که خود را "حکومت اسلامی در عراق و شام – شاخه خراسان" می نامند، بعهده می گیرند. ( منبعد بنام گروه داعش ISIL-KP در این گزارش یاد می شوند).
حقوق بشری افغان ها - از ۱۵ اگست به این سو بحران های اقتصادی، مالی و بشری دسترسی افغان ها به معیارات اساسی زندگی را تحت تأثیر قرار داده و در نتیجه میلیون ها افغان را نیازمند به کمک های بشری ساخته است.
خاطرنشان می گردد که مقامات حاکم بعضی از اقدامات را ظاهراً به هدف حمایت و حفاظت ازحقوق بشرانجام داده اند. به عنوان مثال: عفو عمومی برای مقامات دولتی سابق و اعضای نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان (ANDSF)، فرمان ۳ دسامبر در مورد حقوق زنان، موازین اخلاقی در مورد اصلاح سیستم مربوط به زندانیان، دستورالعمل استفاده از زور از طرف مقامات امنیتی حاکم، از جمله اقداماتی است که از سوی مقامات حاکم روی دست گرفته شده است. نظارتی که از طرف بخش حقوق بشر یوناما انجام شده، خشونت ها از سوی مقامات حاکم که روی طیف بزرگی از حقوق بشر تاثیر می گذارد را فاش نموده است.
از اواسط اگست ۲۰۲۱ بدینسو، بخش حقوق بشر یوناما ادعاهای مبنی برقتل های فراقانونی(صحرایی)، بازداشت های خودسرانه، شکنجه و بدرفتاری های انجام شده توسط مقامات حاکم را مستند کرده است. اقداماتی که از سوی مقامات حاکم در قسمت خاموش کردن بحث ها، مهار اختلافات و محدود کردن حقوق و آزادی های اساسی انجام شده، وضعیت حقوق بشری در افغانستان را نا بسامان ساخته است. به ویژه زنان و دختران با محدودیتهای شدید حقوق بشری روبرو اند که در نتیجه از اکثر موارد در زندگی روزمره و عمومی خویش محروم مانده اند.
ثبت موارد نقض حقوق بشر در افغانستان با ازبین رفتن میکانیزم های گزارش دهی و عدلی از طرف مقامات حاکم از جمله کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان و نهادهایی که در حکومت قبلی برای جلوگیری و پاسخگویی به این موارد کارمیکردند، سخت تر شده است. این مساله همچنان بی میلی قربانیان خشونت برای درخواست به کمک و یا گزارشدهی از نقض حقوق بشر و خشونت را افزایش داده است.
بخش حقوق بشر یوناما همیشه تلاش کرده است تا گزارشهای معتبر و دقیق در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان را جمع آوری نماید. در ضمن این بخش به گفتگو های خویش با مقامات حاکم ادامه داده و از خشونتهای گزارش شده دفاع نموده و آگاهی دهی در مورد معیار های حقوق بشر را افزایش می دهد.
افغانستان به عنوان یک کشور، عضو از شماری از معاهدات بین المللی حقوق بشراست. این گزارش پیشنهاداتی را به منظور اطمینان از اینکه تعهدات مندرج در این معاهدات - و تعهداتی که مقامات حاکم در قبال مردم افغانستان در قسمت حمایت و محافظت از حقوق بشر دارند، رعایت می گردند را ارایه می دهد.